دوربین ها یا تلفنهای دوربین دار انواع متفاوتی دارند و نرمافزارهایی با امکانات متفاوت از آنها پشتیبانی میکنند. مهارت افراد هم در استفاده از آنها متفاوت است. به همین دلیل در این مطلب به جزئیات نمیپردازیم و سراغ نکات کلی و مهمی می رویم که رعایت آنها در تمامی موارد ضرورت دارد.
۱-قوانین اولیه عکاسی را فراموش نکنید.
موارد زیر اصول اولیه عکاسی هستند که در زمان استفاده از دوربین یا موبایل باید آنها را در نظر بگیرید و بهتر است قبل از گرفتن هر عکس یک بار آنها را در ذهن مرور کنید و دقت کنید که به درستی رعایت شده اند.
۲-از نور محیط به درستی استفاده کنید.
توجه کنید که سوژه شما در بهترین نقطه تابش نور باشد و زاویه را به نحوی تنظیم کنید که خودتان و در مسیر این تابش نباشید و نور به سمت لنز دوربین شما تابیده نشود. بهترین حالت این است که نور از پشت دوربین مستقیما به صورت سوژه بتابد. حتماً با کمی جابه جایی به نقطه بهینه ای میرسید که بهترین زاویه تابش نور را دارید.و همین طور ساعات طلایی روز را فراموش نکنید:یک ساعت بعد از طلوع آفتاب و یک ساعت قبل از غروب آفتاب.در این ساعات سایه اشیا،جنس و کیفیت نور و جزئیات اشیا و مناظر به شکلی زیبا جلوه می کند.
۳-لنز دوربین را تمیز نگه دارید.
شاید بسیار ساده به نظر برسد ولی این نکته معمولا درمورد لنز دوربین موبایل نادیده گرفته می شود. در مورد دوربین های عکاسی معمولاً دقت میکنیم که لنز را تمیز نگه داریم و با حساسیت بیشتری با آنها برخورد میکنیم اما در دوربین های موبایل به خاطر ماهیت آنها و تماس مکرر با دست، اغلب این نکته را نادیده می گیریم و البته بدون داشتن یک لنز تمیز رعایت بقیه نکات بیفایده خواهد بود.
۴-از زوم دیجیتال خودداری کنید.
میلیونها بار این نکته را شنیدهاید والبته هرچه از بی مصرف بودن این امکان بگوییم، مبالغه نکرده ایم. اگر میخواهید از فاصله کمتری از یک سوژه عکاسی کنید راههای بهتری وجود دارد که باید از آنها استفاده کنید. مثلاً میتوانید عکس را کراپ کنید و این همان کاری است که زوم دیجیتال برای شما انجام میدهد اما با این تفاوت که کیفیت عکس شما را خراب میکند. بهتر است حتی المقدور به سوژه خود نزدیک شوید و از زوم دیجیتال استفاده نکنید.
۵-به نور فلاش دقت کنید.
فلش های ال ای دی، امکانی هستند که شرکت ها بیشتر از آنچه باید، درمورد آنها تبلیغ میکنند و این در حالی است که معمولاً تأثیرات نامطلوبی را بر روی عکسهای شما می گذارند. البته در محیط هایی که شما با مشکل کمبود نور مواجه هستید به وظیفه خود عمل میکنند اما در بسیاری از موارد نیز بی مورد روشن می شوند و عکس شما را خراب می کنند. به همین دلیل در اغلب مواقع اگر آن را خاموش کنید، به مراتب عکس بهتری خواهید گرفت. در مواردی هم که نمیتوانید تشخیص دهید که آیا نور محیط کافی است یا خیر، حتماً یک عکس با فلش و یکی هم با فلش خاموش بگیرید.
۶-اگر با موبایل عکاسی می کنید نرم افزار دوربین خود را ارتقا دهید.
ممکن است در قدم اول دایره عملکرد شما در نرمافزار دوربین، برای اعمال تنظیمات لازم بسیار کم باشد، ولی میتوانید از نرمافزار های جانبی به عنوان مثال CameraZOOM FX برای سیستم عامل آندروید و یا +Camera برای iPhone استفاده کنید. نرم افزارهای جانبی که تعداد آنها کم هم نیست، دایره عملکرد شما را به شدت توسعه می دهند.
۷-کیفیت تصویر را کنترل کنید.
در مدل های مختلف دوربین، امکان عکاسی با رزولوشن های مختلف به شما داده شده است. تنها حسن عکاسی با کیفیت پایین، سرعت بالا در ذخیره سازی تصویر و سهولت در ارسال عکس است، پس در شرایطی که قصد ارسال تصویر را ندارید و یا با کمبود حافظه روبرو نیستید، تنظیمات دوربین را بر روی بالاترین سطح رزولوشن قرار دهید.
۸-گزینه Stable Shot را روشن کنید.
یکی از مشکلات اساسی در عکاسی با دوربین موبایل، لرزش دست در هنگام عکاسی است و اینکه با توجه به اندازه صفحه نمایش دوربین یا موبایل، تشخیص اینکه تصویر تار شده است یا خیر، راحت نیست. شما میتوانید به جای اینکه در زمان عکاسی مانند یک تک تیر انداز نفس تان را حبس کنید، گزینه Stable Shot را درون تنظیمات دوربین خود فعال کنید تا به کمک شما بیاید. با فعال کردن این امکان، دوربین تا زمانی که دست شما برای یک مدت کوتاه ثابت نشود ( معمولاً یک یا دو ثانیه)عکس را ثبت نمیکند. همچنین شما این امکان را دارید که میزان حساسیت را نیز تنظیم کنید تا به حد مطلوب شما برسد.
۹-تراز سفیدی (With Balance).
شاید پیش از این هم در زمان عکاسی با دوربین های دیجیتال این تجربه را داشته اید که رنگهای عکس شما با رنگهای واقعی تصویر تفاوت پیدا کرده اند و یک لایه رنگی آبی یا نارنجی کل تصویر را پوشانده است. این اتفاق معمولاً در زمانی که نور محیط کافی نیست میافتد. مثلاً در زمانی که در هوای ابری عکاسی میکنید. یکی از مواردی که شما باید به آن توجه داشته باشید، وایت بالانس تصویر است. معمولاً دوربین ها در این زمینه به خوبی عمل میکنند اما همانطور که گفته شد در شرایطی که نور محیط مناسب نباشد یک لایه رنگی بر روی تصویر پدیدار می شود چرا که دوربین در تشخیص صحیح رنگ ها دچار اشتباه می شود.
اولین اقدام شما برای اصلاح این مورد این است که بلافاصله بعد از باز کردن درب دوربین عکس نگیرید و زمانی در حدود ۵ ثانیه به لنز دوربین فرصت دهید تا با نور محیط منطبق شود. اما در صورتی که پس از زمان داده شده، همچنان تصویر کدر به نظرمی رسید، لازم است در قسمت تنظیمات دوربین گزینه مناسب را به صورت دستی انتخاب کنید. معمولا گزینه های نور روز(daylight) و هوای ابری (cloudy) و یا فلورسنت (fluorescent) در بخش تنظیمات کمک خوبی هستند.
۱۰-تنظیم میزان نور ورودی به لنز (Exposure).
یکی از ضعفهای اساسی دوربین های موبایل در تشخیش میزان نوردهی مناسب است، مخصوصاً در زمان عکاسی در نور کم. اکسپوژر (Exposur) یکی از بهترین ابزارهایی است که شما برای تنظیم دوربین در نور کم در اختیار دارید. با استفاده از این گزینه میتوانید میزان نوری که به لنز دوربین وارد میشود را افزایش دهید و معمولاً بعد از انجام این کار کیفیت عکسهای شما به مراتب بهتر خواهد شد.
۱۱-عکسهای خود را باز هم بهتر کنید.
همیشه از روی صفحه مانیتور کامپیوتر بهتر میشود در مورد عکس قضاوت کرد و آن را اصلاح نمود. الان وقت آن است که عکسهایی را که گرفتهاید به کامپیوترتان منتقل کنید و کمی با آنها بازی کنید. برای اصلاح عکس لازم نیست که در کار با فتوشاپ حرفهای باشید و با نرمافزارهای مختلف دیگری مانند لایتروم (Lightroom) هم این کار قابل انجام است.اگر هم با موبایل عکاسی می کنید Picasa، .Over، و یا حتی iPhoto این کار را برایتان انجام می دهد.همچنین میتونید از طریق این لینک به انبوهی از نرم افزار های عکاسی دسترسی پیدا کنید.البته بسیاری از نرم افزارهای موجود بر روی دوربین ها هم این امکان را برای شما فراهم کردهاند ولی این کار روی کامپیوتر و صفحه مانیتور با کیفیت دیگری انجام می شود. کمی تغییر در سطح رنگها تصاویر شما را طبیعی تر میکند و گاهی هم تنها با سیاه وسفید کردن یک عکس آن را به یک عکس بسیار خوب تبدیل می کنید.
برای گرفتن عکس های خوب لازم نیست حتما یک دوربین حرفه ای داشته باشید. با رعایت نکات مهم و کمی تمرین می توانید با تلفن همراه تان هم عکس های فوق العاده ای بگیرید.